Tort - Little Big Corner's Cake

Tym razem chciałybyśmy się z Wami podzielić przepisem na tort. Jeśli jeszcze go nie piekliście, powinniście zacząć od tego przepisu, jest naprawdę bardzo prosty! Bazą jest biszkopt (oczywiście, według receptury babci!), który można przełożyć dowolnym kremem - my proponujemy bitą śmietanę zmieszaną z serkiem mascarpone. Na koniec pozostaje tylko przystrojenie tortu ulubionymi owocami i gotowe!
Today we would like to share with you a recipe for a delicious cake! If you haven't tried it yet, you definitely should, it's so easy! Sponge cake is a perfect base for our cake and the frosting made of whipped cream and mascarpone tastes amazing with fresh fruit of your choice. Yum!
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 łyżka wody
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
Krem:
400g śmietanki 30% lub 36%
500g serka mascarpone
Wykonanie:
Biszkopt:
W misce umieścić jajka, wodę oraz cukier i miksować przez ok. 15 minut (do uzyskania białej, puszystej masy). Następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i piec przez 30-40 minut w temperaturze 180'C.
Krem:
Śmietankę i serek mascarpone umieścić w misce i miksować do uzyskania gęstego kremu.
Upieczony biszkopt ostudzić, następnie przekroić na 2 lub 3 warstwy (w zależności od tego, jak bardzo wyrośnie). Każdą część przełożyć kremem, do którego można dodać owoce (na przykład truskawki, maliny, jagody). Wierzch tortu również posmarować kremem, udekorować.
Smacznego!
Ingredients:
Sponge cake:
5 eggs
1 spoon of water
1 cup of flour
1 cup of sugar
Frosting:
400 grams of heavy cream
500 grams of mascarpone
Ingredients:
Sponge cake:
5 eggs
1 spoon of water
1 cup of flour
1 cup of sugar
Frosting:
400 grams of heavy cream
500 grams of mascarpone
Directions:
Sponge cake:
Place eggs, water and sugar into a big bowl and mix for about 15 minutes, until white and fluffy. Add the flour, mixing gently with a large spoon. Place the mix into greased baking pan and bake for 30-40 minutes at 180'C. Set aside.
Frosting:
Place the cream and mascarpone into a large bowl. Whip until thick.
Cut your cooled sponge cake into 3 even layers (depending how high it will rise) and put part of the frosting between each layer. Add fruit of your choice (strawberries, raspberries or blueberries). Spread the remaining frosting on top of the cake.
Bon appetit!
3 comments
wow, prosto i efektowniee :)
OdpowiedzUsuńAnia, http://taffydream.net/blog/
cudowny tort :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękujemy i zachęcamy do wypieku! :)
Usuń