­

Chocolate Chip Cookies

By 27.6.14 , , , , , , , ,

DSC_0231 (3)

Od dawna chciałyśmy znaleźć przepis na idealne czekoladowe ciasteczka, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. I wreszcie udało nam się znaleźć ten właściwy! Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl i wyróżnia się tym, że nie zawiera w sobie jajek, a maślankę, co nadaje ciasteczkom wyjątkowego smaku.  Zachęcamy do wypieku!


We've been looking for a long time for a perfect chocholate chip cookie recipe, that are crispy on the outside and gooey inside. We've finally found one! Recipe comes from website called mojewypieki.pl. It doesn't contain any eggs, but a buttermilk, which makes it really stand out and makes the cookies truly delicious! So let's bake some cookies, shall we?


Składniki na około 50 ciasteczek:

115 gram masła
3/4 szklanki kakao
1 1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki maślanki
2 szklanki mąki
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
tabliczka mlecznej czekolady
tabliczka białej czekolady

W dużej misce umieścić kakao, dodać gorące roztopione masło i miksować do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać cukier i maślankę, powoli dosypując mąkę, sodę i sól, stale miksując. Dodać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę, wymieszać. Ciasto powinno być gęste i klejące.

Następnie nakładać je łyżką na wysmarowaną masłem blachę (około pół łyżki na jedno ciastko), pozostawiając spore odstępy między ciastkami. 

Piec przez 10-12 minut w 180'C, następnie lekko ostudzić i przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!



Ingredients for about 50 cookies:

115 grams of butter
3/4 cup of cocoa powder
1 1/2 cup of sugar
2/3 cup of buttermilk
2 cups of flour
half a teaspoon of baking soda
half a teaspoon of salt
a bar of milk chocholate
a bar of white chocolate

Place cocoa powder into large bowl, then add hot, melted butter, mixing constantly until smooth. Then gradually add sugar, buttermilk, slowly adding flour, baking soda and salt. Add chocolate, giving a mixture quick stir using a spoon. The dough should be thick and sticky.

Place the dough onto greased baking sheet with a spoon (about half a spoon is enough for one cookie), leaving quite a lot of space between them.

Bake for 10 to 12 minutes in 180'C, then let them cool slightly. After few minutes, transfer the hardened cookies onto a grill tray for them to cool completely.

Voilà! Bon appétit!

DSC_0220

DSC_0273 (2)

You Might Also Like

2 comments

  1. They look delicious!! I'm so hungry now :)
    http://detoxtvv.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń