Ciasto drozdzowe / Yeast cake
Długo zastanawiałyśmy się, od jakiego przepisu zacząć. Wybrałyśmy ciasto drożdżowe - wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, jednocześnie przepyszne - z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Lubiane przez wszystkich i wykonane według tradycyjnego, babcinego przepisu.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
200 g masła
ok. 0.5 l mleka
6 żółtek
Kruszonka:
0.5 szklanki mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki masła
Przygotowanie:
Z drożdży zrobić rozczyn- wymieszać je z łyżeczką cukru i łyżeczką mleka na gładką masę, odstawić. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Utrzeć żółtka z cukrem. W oddzielnym naczyniu umieścić mąkę, i kolejno dodawać rozczyn z drożdży, masę z żółtek, podgrzane mleko (musi być lekko ciepłe, nie gorące!) i masło, ciągle mieszając. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie przygotować kruszonkę - palcami rozkruszyć masło z cukrem i mąką.
Po tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180'C. Delikatnie przełożyć ciasto do dowolnej formy, dokładnie rozprowadzić ku brzegom, posypać kruszonką i piec przez 45 min, aż do zbrązowienia wierzchu ciasta.
Najlepiej smakuje podawane z dżemem (śliwkowym lub figowym) lub miodem.
Smacznego!
Uwagi: Z podanych składników powstaje jedno bardzo duże ciasto (około 2/3 ilości ciasta) i około 6 małych bułeczek drożdżowych z dowolnym nadzieniem.
We were wondering which recipe we should choose first. We decided on yeast cake - surprisingly easy to make, at the same time really delicious, with brown, crispy crust and soft inside. Well-liked by everyone and according to the traditional, Grandma's recipe.
Ingredients:
1 kg of flour
10 dag of cake yeast
1 cup of sugar
200 grams of butter, softened
about 2 cups of warm milk
6 egg yolks
+(for the crumble)
half a cup of flour
4 tablespoons of sugar
4 tablespoons of butter
Directions:
Make a yeast solution by mixing the yeast with a teaspoon of sugar and a teaspoon of milk. Stir until smooth; set aside. Melt a butter in a saucepan, and allow it to cool slightly before using. Whip the egg yolks with sugar. Place the flour into a separate bowl, add the yeast solution, a mix of egg yolks and sugar, warm (not hot!) milk and melted butter. Knead the dough, cover the bowl with a cloth and let it rise for about an hour.
Meanwhile, prepare the crumble topping. In a bowl, combine butter with flour and sugar and rub it with your fingertips until the mix resembles breadcrumbs.
Preheat the oven to 180'C (350 F). Gently transfer the dough to a cake pan, sprinkle the crumble mixture over the top and bake for about 45 minutes, until the top is golden brown and crispy.
Best served with jam or honey.
Bon Appétit!
Notes: This amount of ingredients (about 2/3 of the dough) forms one large cake, and about 6 small yeast rolls. You can stuff them with jam or fresh fruits.
6 comments
Proste wypieki są czasami najlepsze. Uwielbiam ciasto drożdżowe, do tego ten filmik, taki delikatny, aż miło się ogląda.
OdpowiedzUsuńCzekam na więcej przepisów, filmów, zdjęć i uroczych foremek na nich :)
Dziękujemy! :)
Usuńmmm ciasto drozdzowe z dzemem i mlekiem to piekne sniadanie :)
OdpowiedzUsuńdodaje przepis do zakladek a wasz blog za chwile do obserwowanych, bo swietnie sie zapowiada :) keep up the great work.
Ania, http://taffydream.net/blog/
Bardzo, bardzo dziękujemy! :)
Usuńwow, zdjęcia są cudowne!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł i tutoriale, ach podobają mi się:)
moze dzieki Tobie naucze siępiec :P
Ogromnie nam miło! :)
Usuń