Bezy / Meringues
Dziś podajemy przepis na najpyszniejszy, najszybszy i najprostszy w przygotowaniu deser, a mianowicie bezy. Stworzone jedynie z dwóch składników - białek kurzych jaj i cukru, idealnie nadają się na słodką poobiednią przekąskę czy jako dodatek do kawy i herbaty.
Składniki:
6 białek
20 łyżek cukru
Białka umieścić w misce i ubijać mikserem na sztywno. Następnie, cały czas miksując, powoli dosypywać cukier. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać pianę formując bezy. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 140'C i piec przez 50 min (lub do momentu, gdy bezy będą wysuszone).
Smacznego!
Today we are presenting a recipe for the most delicious, quickest and easiest to make dessert - meringues. Made using only two ingredients - egg whites and sugar, they are a perfect after-dinner snack or delicious dessert served with a cup of coffee or tea.
Ingredients:
6 egg whites
20 tablespoons of sugar
Place the egg whites in a bowl and whisk until fluffy and stiff. Then, while continuing to whisk, sprinkle in the sugar. Line a baking sheet with parchment paper and start placing meringues onto a baking sheet using a spoon. Bake at 140'C for 50 minutes (or until the meringues are dry).
Bon appétit!
4 comments
Wow! Your pictures are great :)
OdpowiedzUsuńYasmeen x
http://themirroraffects.blogspot.co.uk
thank you! :)
Usuńmmm na weekend mialam robic bezy ale ostatecznie zrezygnowałam... ale wy na nowo narobiłyście mi smaka :D
OdpowiedzUsuńzrób, koniecznie! :))
Usuń