­

Tarta z budyniem, karmelizowanym cukrem i malinami | Tart with pudding, caramelized sugar and raspberries

By 30.6.14 , , , , , , , , , , , , , , , ,


Oto bardzo prosty przepis na efektowny deser, czyli tartę z budyniem posypaną karmelizowanym cukrem i udekorowaną świeżymi malinami i cukrem pudrem. Ciasto jest niesamowicie szybkie do zrobienia i wymaga niewiele składników. Słodki bydyń stanowi idealne połączenie z lekko kwaśnym smakiem malin, a kruchy spód wraz z dodatkami sprawia, że deser rozpływa się w ustach!

Here comes very simple recipe for an oustanding dessert, that is a tart with pudding and caramelized sugar, topped with fresh raspberries and icing sugar. It's incredibly easy to make and requires few ingredients. Sweet pudding goes perfectly with slightly sour taste of raspberries, and shortcrust along with crunchy carmelized sugar really does make your mouth water!



Składniki:

-kruche ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
1 żółtko
1 całe jajko
3 łyżki cukru
łyżka wody
2 szczypty soli

-dodatki:
pudełeczko malin
budyń śmietankowy
3 łyżki cukru karmelizowanego
(można wykorzystać gotowy lub przygotować samemu, lekko przypiekając zwykły cukier na patelni)
3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Ciasto zagnieść i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. W tym czasie przygotować budyń według wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Ciasto wyłożyć na formę do tarty o średnicy około 24 cm, tworząc brzegi. Spód delikatnie ponakłuwać widelcem i upiec w temperaturze 200'C przez 25 minut, do zezłocenia. Na ostudzony spód wyłożyć gotowy budyń, posypać karmelizowanym cukrem. Maliny umyć, następnie rozłożyć na warstwie budyniu, na koniec posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

                                                                                                   


Ingredients:

-shortcrust:

2 cups of flour
3/4 stick of butter (about 175 grams)
1 egg yolk
1 egg
3 tablespoons of sugar
1 tablespoon of water
2 pinches of salt

-other ingredients:

1 little box of raspberries
1 instant pudding
3 tablespoons of caramelized sugar
(you can use pre-made one or make it yourself by lightly frying granulated sugar on the pan)
3 tablespoons of icing sugar

Directions:

Knead the dough and place it in the freezer for about 30 minutes. Then prepare the pudding according to the directions on the packaging. Place the dough into a tart dish, leaving high edges, then prick it gently with a fork and bake at 200'C for about 25 minutes until golden brown. After this time, spread the pudding onto the cooled shortcrust and sprinkle it with caramelized sugar. Wash the raspberries and place them onto the pudding, putting icing sugar on top.

Bon appétit!






You Might Also Like

5 comments

  1. robicie przecudowne zdjęcia, tak trzymać! mam nadzieję, że w wakacje będzie jeszcze więcej tych świetnych rzeczy na waszym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  2. i jak tu nie przytyc z wami... ;pp

    OdpowiedzUsuń
  3. i jak tu nie przytyc z wami... ;pp

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda, wypróbuję koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń