vegan carrot cake & muffins

Ciasto marchewkowe jest jednym z naszych ulubionych ciast. Odpowiednio słodkie, aromatyczne i niezwykle proste w przygotowaniu od dawna podbija serca nasze i wszystkich naszych znajomych. W poszukiwaniu nieco zdrowszej wersji wypróbowałyśmy wiele przepisów, jednak żadna nie zasmakowała nam tak jak ta. Zamiast tradycyjnej mąki stawiamy na połączenie mąki jaglanej, gryczanej i owsianej, zamiast cukru - na syrop klonowy, bazę natomiast stanowi purée z jabłek. Z tej ilości składników można wykonać mniejsze ciasto i kilka muffinów, idealnych do zabrania ze sobą jako przekąskę, ciasto wystarczy podzielić na dwie części. Zachęcamy do pieczenia!
___________________________________________
Carrot cake is just one of our favorites. It’s fairly sweet, very flavorous and extremely easy to make. In search for its healthier version we tried out plenty of recipes, but none of them turned out to be even half as tasty as this one. Instead of using traditional flour, we opted for a combination of millet, buckwheat and oat flour. Instead of sugar we used maple syrup, and the base of the cake is a delicious apple purée. With the amount of ingredients listed in the recipe below you can make a smaller cake and a few muffins, which come in handy if you want to grab an on-the-go snack - just divide the batter into two parts. Let’s bake!


Składniki:
125g musu jabłkowego
250g tartej marchewki
200g mÄ…ki jaglanej
70g mÄ…ki owsianej
60g mÄ…ki gryczanej
1 szklanka mleka ryżowego
2 łyżki syropu klonowego
½ szklanki oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
W dużej misce umieść wszystkie składniki. Wymieszaj, by wszystkie dokładnie się połączyły.
Połowę ciasta przełóż do małej formy do pieczenia (wcześniej delikatnie posmarowanej olejem),
a drugą połowę umieść w foremkach na muffinki.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika oddstaw ciasto do ostygnięcia.
Jeśli chcesz, możesz przygotować polewę z serka.
Wymieszaj serek kremowy z syropem klonowym i sokiem z cytryny.
Smacznego!
___________________________________________
___________________________________________
Ingredients:
125g applesauce
250g grated carrots
200g millet flour
70g oat flour
60g buckwheat flour
1 cup rice milk
2 tbsp maple syrup
½ cup coconut oil
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda
3 tsp cinnamon
1/2 tsp nutmeg
1 tsp salt
Place all the ingredients in a large bowl. Stir until well combined.
Place half of the batter in a small baking pan, then add the remaining batter to the muffin cups.
Bake for about 40 minutes at 180°C. Let it cool in the pan completely.
If you want, you can prepare a frosting. Mix cream cheese with maple syrup and lemon juice.










0 comments