oat milk | mleko owsiane
Wśród mlek roślinnych mleko owsiane jest tym zdecydowanie najłatwiejszym do samodzielnego zrobienia. Przygotowywane jest bez wcześniejszego namaczania składników, wystarczy połączyć wodę i płatki owsiane w blenderze i przesiać je przez gazę. Powstałe mleko będzie doskonałym dodatkiem do śniadania, wypieków czy kawy jako zamiennik zwykłego mleka.
__________
Among other vegetable milks, oat milk is the by far the easiest one to prepare yourself. There is no need to pre-soak the ingredients, just blend together the water and oats and sift the mixture through a cheesecloth. The oat milk makes a great addition to breakfasts, bakings or coffee as a replacement for an ordinary milk.
Składniki:
500 ml przefiltrowanej wody
5 łyżek płatków owsianych, przelanych wcześniej wodą
Wodę i płatki umieścić w blenderze, miksować około 3 minuty. Przesiać przez gazę. Przechowywać w lodówce do 5 dni.
Rozwarstwienie mleka jest naturalnym zjawiskiem. Przed spożyciem mleko wystarczy dobrze wymieszać.
__________
Ingredients:
500 ml of filtered water
5 tablespoons of rolled oats, rinsed and drained
Blend together the water and the oats, sift the mix through a cheesecloth. Store in a fridge for up to 5 days.
Oat milk does separate, so be sure to shake well before drinking.
0 comments