Baked oatmeal with berries
Pieczona owsianka to idealny pomysł na leniwe, wakacyjne śniadanie. Pomysł na tę owsiankę znalazłyśmy na stronie Green Kitchen Stories, ale zamiast piec owsiankę o smaku ciasta marchewkowego, dodałyśmy do niej owoce sezonowe- truskawki, maliny i jagody. Zapraszamy na pyszne śniadanie!
Baked oatmeal is perfect for a long, lazy breakfast. We saw this recipe on Green Kitchen Stories, but instead of carrot cake oatmeal, we decided to add some seasonal fruits- strawberries, raspberries and blueberries. Let's eat delicious breakfast!
2 szklanki płatków
owsianych
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
Szczypta soli
2 jajka
500ml mleka
Owoce (np. maliny,
jagody, truskawki)
Masło do
wysmarowania formy
Wykonanie:
W dużej misce
wymieszaj płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej misce
wymieszaj jajka z mlekiem.
Wysmaruj formę do
pieczenia masłem, przełóż do niej płatki owsiane, a następnie, delikatnie wlej
masę z jajek i mleka. Dodaj owoce.
Piecz w
temperaturze 180 st C przez ok 35 minut.
Smacznego!
Ingredients:
2 cups rolled oats
1 tbs baking powder
Pinch salt
2 eggs
500ml milk
Fruits (raspberries, blueberries, strawberries)
Butter to grease
Directions:
In a big bowl combine the rolled oats, baking powder
and salt. In a separate bowl mix the eggs and milk. Add fruits.
Grease the baking dish and spoon the oat mixture, then gently pour the egg mixture.
Bake in 180 st C for about 35 minutes.
0 comments