Faworki
Jedzone najczęściej tylko raz do roku, faworki to tradycyjnie najlepsze wypieki na tłusty czwartek! Te chrupkie ciastka powstałe z ciasta na bazie mąki, śmietany i jajek, obficie posypane cukrem pudrem od lat goszczą na naszych stołach w okresie karnawału.
__________
Eaten once a year, angel wings are the best traditional treat for Shrove Tuesday or for Polish Fat Thursday. These crunchy dainties made of flour, cream and eggs, liberally springled with icing sugar have been well loved for years.
Składniki:
300g mąki
5 żółtek
1 łyżka cukru waniliowego
Łyżka masła
2 łyżki spirytusu lub koniaku
5 żółtek
1 łyżka cukru waniliowego
Łyżka masła
2 łyżki spirytusu lub koniaku
2 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
olej, cukier puder
szczypta soli
olej, cukier puder
Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i koniakiem na jednolitą masę. Dodać śmietanę oraz przesianą mąkę ze szczypta soli. Zagnieść ciasto, napowietrzyć wałkiem, podzielić na 3-4 części, a tych, których nie wałkujemy, przykryć ściereczką, aby nie wysychały. Porcję ciasta bardzo cienko rozwałkować, ostrym nożem wycinać nieduże prostokąty. Na środku każdego z nich stworzyć podłużne nacięcie, przewlec jeden koniec ciasta przez drugi tworząc wstążkę. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron, do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu udekorować za pomocą cukru pudru.
___________
Ingredients:
300 grams of flour
5 egg yolks
1 tablespoon of vanilla sugar
1 tablespoon of butter
1 tablespoon of vanilla sugar
1 tablespoon of butter
2 tablespoons of alcohol or vinegar
2 tablespoons of 18% cream
pinch of salt
oil, icing sugar
Mix the egg yolks with sugar and butter until smooth. Add the cream, sifted flour and a pinch of salt. Knead the dough and divide it into 3 or 4 pieces. Roll out a portion of the dough very thinly, cutting out small rectangles with a sharp knife. Deep fry them in a vegetable oil, until golden brown. Decorate with icing sugar.
0 comments