one bowl vegan brownie | wegańskie brownie
Przepis na nasze najlepsze brownie podawałyśmy już tutaj. Czy wiedzieliście jednak, że ten przepyszny rodzaj ciasta może się udać także bez dodatku mleka, masła i jajek? W tym przepisie zastąpimy je jabłkowym musem, olejem kokosowym i mlekiem owsianym. Całe brownie powstaje w jednej misce, a jego upieczenie zajmuje tylko 40 minut.
___________
We've already posted the recipe for the basic brownie here. But did you know that it is also possible to bake it without milk, butter and eggs? In today's recipe we replaced those ingredients with apple sauce, coconut oil and oat milk. This one bowl vegan brownie that is moist, fluffy and rich in chocolate flavour takes only 40 minutes to make.
Składniki:
2 szklanki (około 480 ml) mleka owsianego
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 1/4 szklanki musu (purée) jabłkowego
2/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
trochę ponad 2 szklanki mąki (320g)
1 1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka kakao
2 łyżkeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Połączyć mleko owsiane z octem jabłkowym i pozostawić do aktywacji na kilka minut. Następnie dodać olej kokosowy, cukier waniliowy, mus jabłkowy i ubijać aż do spienienia masy. Dodać przesiane suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, następnie cukier i sól, zmiksować aż do uzyskania gęstej masy. Wyłożyć do dużej prostokątnej formy i piec w 175'C przez około pół godziny, do suchego patyczka.
Ingredients:
2 cups of oat milk
2 tsp of apple cider vinegar
1 1/4 cups of applesauce
2/3 cup of melted coconut oil
2 cups and 2 tbsp of flour (320g)
1 1/3 cups of cane sugar
2 tbsp of vanilla sugar
1 cup of cocoa
2 tsp of baking soda
1 tsp of baking powder
a pinch of salt
0 komentarze