Veggie burgers | Kotlety z kaszy jaglanej

By 11.9.14 , , ,






Już kilka razy próbowałam zrobić vege burgery, jednak za każdym razem coś było nie tak - kotlety źle się smażyły, bardzo wyraźnie czuć było smak bułki tartej itp... Dlatego gdy tylko zobaczyłam przepis na te burgery na Jadłonomii, postanowiłam je zrobić. Ten przepis różni się od innych tym, że kotlety pieczemy w piekarniku, a nie smażymy na patelni, dzięki temu są bardziej delikatne i nie mają charakterystycznego smaku smażonych kotletów. Zmieniłam trochę składniki i wyszły mi najlepsze kotlety, jakie jadłam!

I was looking for a perfect recipe for veggie burgers for a long time. So when I saw these burgers on Jadłonomia, I decided that I had to try them. The difference is in baking burgers in the owen, no frying in a pan. That makes them more delicate. I've changed some ingredients and they were the best burgers I have ever eaten! 


DSC_1004
Składniki

1 szklanka kaszy jaglanej, ugotowanej
2 szklanki startej marchewki
½ szklanki prażonego słonecznika
½ szklanki prażonego sezamu
1 mała cebula
½ szklanki bułki tartej
3 łyżki mąki
¼ szklanki oleju
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
łyżeczka curry
sól i pieprz 


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować według wskazówek na opakowaniu. Ugotowaną i lekko ostudzoną kaszę wymieszać w dużej misce z resztą składników. Z uzyskanej masy ulepić kotlety, ułożyć na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 200'C przez około 30 minut. W połowie pieczenia delikatnie obrócić kotlety na drugą stronę. 


Smacznego!

______________________________________________________________________


Veggie burgers


Ingredients:

1 cup of millet, cooked
2 cups of grated carrot
½ cup of roasted sunflower
½ cup of roasted seasame
1 small onion
½  cup of bread crumbs
3 tbsp of flour
¼ cup of oil
2 tbsp of finely choped parsley
1 tsp of curry
salt and pepper


Directions:

Cook the millet and let to slightly cool. Add rest of the ingredients and mix well. Shape the mixture into burgers and place on a baking sheet (lined with baking paper) and grill at 200'C for about 15 minutes per side.


Bon appétit!

DSC_1008
DSC_0994 (2)

You Might Also Like

0 komentarze