Cinnamon rolls / Rolki cynamonowe

By 4.5.14 , , , , , , , , ,

4



Bohaterem dzisiejszego posta są rolki cynamonowe, czyli przepyszne, miękkie bułeczki z wypełnieniem z cynamonu i cukru. Sprawdzą się idealnie jako sycące śniadanie, deser, czy przekąska, są naprawdę proste w przygotowaniu, a smakują niemalże każdemu!


Składniki:

Ciasto:

7g drożdży w proszku
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki przegotowanego mleka
1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 do 3 1/2 szklanki mąki

Wypełnienie:

1/2 szklanki stopionego masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mielonego cynamonu

Lukier:

4 łyżki masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
kropla aromatu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego
4-5 łyżek ciepłej wody



W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i odstawić. W dużej misce umieścić roztopione masło, zmiksować je z cukrem. Powoli dolewać mleko, sól i jajko, stopniowo dodać dwie szklanki mąki, ciągle miksując. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać mieszaninę z drożdzy, wymieszać łyżką, a następnie dodać pozostałą mąkę. Wyrabiać około pięciu minut, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na półtorej godziny.

Kiedy podwoi objętość, rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni tworząc prostokąt o wymiarach około 40x20 cm. Posmarować całe ciasto roztopionym masłem, pomieszać cukier i cynamon a następnie posypać powstałą mieszanką posmarowane masłem ciasto. Zaczynając od dłuższego boku, zrolować ciasto. Pokroić na 12-15 kawałków. Dwie blachy wyłożyć papierem, ułożyć na nich rolki, posmarować je masłem i posypać cukrem z cynamonem. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni aż lekko się zrumienią. W międzyczasie rozpuścić masło, dodać cukier puder i wanilię mieszając łyżką. Dodawać po łyżce ciepłej wody aż lukier nie osiągnie konsystencji gęstej śmietany. Polać nim ostudzone rolki.

Smacznego!




Today let's bake cinnamon rolls, which are delicious, soft buns, with sugary, cinnamon filling. They will be perfect as a breakfast, dessert or a snack, they are really easy to make and almost everyone will enjoy them!


Ingredients:

Dough:

7 grams of yeast
half a cup of warm water 
half a cup of pre-boiled milk 
1/4 a cup of sugar 
1/3 a cup of melted butter 
1 teaspoon of salt 
1 egg 
3 to 3 1/2 cups of flour 

Filling

2 tablespoons of ground cinnamon
half a cup of melted butter 
3/4 cup of sugar 

Icing:

4 tablespoons of butter 
1 1/2 cups of icing sugar 
a teaspoon of vanilla extract or vanilla sugar
4-5 tablespoons of warm water 


Dissolve the yeast in warm water and set aside. In a large bowl, mix the melted butter with sugar. Then slowly pour the milk, add salt, egg and two cups of flour gradually, constantly mixing. When smooth, add the yeast mixture and mix with a spoon and then add the remaining flour. Knead the dough for about five minutes, cover and leave to rise for half an hour. 

When doubled in size, place the dough on a floured surface forming a 40x20 cm rectangle. Coat the entire dough with melted butter. In a small bowl mix sugar and cinnamon and then sprinkle it on the dough. Starting from a longer side, roll up the dough, then cut into 15-20 pieces, placing them onto two sheets of parchment paper. Pour them with butter and sprinkle with remaining cinnamon-sugar mix. Set aside and let them rise for 45 minutes. 

Bake for 20-25 minutes at 180 degrees until lightly browned. Meanwhile, melt the butter in a pan, add sugar and vanilla, stirring constantly. Add water, until icing reaches the consistency of a thick cream. Pour the cooled rolls with icing.

Bon appétit!


2
3
cinnamon cinnamon rolls recipe easy butter sugar delicious cooking baking blog blogger photography food

You Might Also Like

2 komentarze