Homemade Granola | Domowa Granola

By 7.10.14 , , , , , , ,

DSC_0223

Witamy w pierwszym poście z serii jesiennych przepisów! Pierwszy z nich to granola, bogata w błonnik i witaminy, stanowiąca idealne śniadanie i źródło energii na początek dnia. Najlepsza to oczywiście ta przygotowana samodzielnie w domu  - z własnoręcznie wybranymi składnikami, które możemy dowolnie zamieniać. Dziś przedstawiamy przepis na typowo jesienną granolę, stworzoną z pieczonych jabłek, migdałów i cynamonu. Podawana z mlekiem (najlepiej sojowym lub migdałowym) albo jogurtem, polana syropem klonowym, z agawy czy po prostu miodem, będzie pysznym i zdrowym posiłkiem o poranku.

Say hello to the first post of the autumn series! First of, there goes a recipe for granola - rich in fiber and vitamins, it is the perfect breakfast and a source of energy at the beginning of the day. The best one is of course the homemade one - with handpicked ingredients, which you can easily alternate. Today we would like to share a recipe for an autumnal granola, made from baked apples, almonds and cinnamon. Served with milk (soy or almond) or yogurt, topped with maple syrup, agave nectar or simply honey, will be an ideal, delicious and healthy morning meal.






Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
4 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
garść migdałów (bez skórki)
2 małe jabłka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
pół szklanki (około 5 dużych łyżek) miodu


Przygotowanie:

Jabłka i migdały pokroić na drobne kawałki. Suche składniki połączyć w dużej misce. Dodać miód, jabłka i migdały. Całość rozłożyć na blasze i umieścić w piekarniku w temperaturze 170'C na 30 minut. Co 10 minut przemieszać łyżką tak, aby granola równomiernie się upiekła. Podawać z mlekiem lub jogurtem.

Smacznego!

_______________________________________________________________________


Ingredients:

2 cups of rolled oats
4 tablespoons of flaxseed
2 tablespoons of cocoa
2 teaspoons of cinnamon
a handful of almonds (blanched)
2 small apples
1 teaspoon of vanilla extract (optional)
half a cup (about 5 large tablespoons) of honey


Directions:

Cut apples and almonds into small pieces. Combine all of the dry ingredients in a large bowl. Add honey, apples and almonds. Spread the mix on a baking sheet and place in the oven at 170'C for 30 minutes. Every 10 minutes, mix with a spoon so that the granola is bakes evenly. Serve with milk or yogurt.

Bon appétit!






You Might Also Like

0 komentarze