Focaccia ze szpinakiem, feta i camembertem | Focaccia with spinach, feta cheese and camembert

By 19.7.14 , , , , , , , , , , , , ,



W dzisiejszym poście przedstawiamy przepis na pyszną focaccię ze szpinakiem, serem fetą i camembertem. Lekko słona, stanowi pyszną propozycję na lekki obiad, a także sycącą kolację. Eccoci qui!

In todays post we would like to share with you a recipe for delicious focaccia with spinach, feta cheese and camembert. Slightly salty, it's delicious for dinner or supper. Eccoci qui!





Składniki:

20g świeżych drożdży 
250 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki mąki
szczypta soli

3 garście szpinaku
2 garście bazylii
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
pół opakowania sera feta
opakowanie sera camembert
pieprz, sól
oregano


Przygotowanie:

Mąkę zmieszać z drożdżami i solą. Pośrodku sypkich składników zrobić otwór, wlać wodę i olej. Ciasto wyrabiać przez kilkanaście minut, w razie potrzeby dodać mąki, uważać jednak by ciasta nie wysuszyć. Zostawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować szpinakowe pesto: w blenderze zmielić liście szpinaku i bazylii z ząbkami czosnku, dwiema łyżkami oliwy, solą i pieprzem.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na płaską formę i uformować prostokąt. Posmarować oliwą, następnie ułożyć na nim składniki, kolejno- szpinak, fetę i camembert. Posypać solą, pieprzem i oregano. Piec w 220'C przez 25 minut.

Smacznego!

_________________________________________________

Ingredients:

20g of fresh yeast 
1 cup of warm water 
3 tablespoons of olive oil 
2 cups of flour 
a pinch of salt 

3 handfuls of spinach
2 handfuls of basil
  2 cloves of garlic
olive oil
half a package of feta cheese 
a package of camembert cheese
salt  &  pepper 
oregano 


Directions: 

Mix the flour with the yeast and salt. Make a hole in the middle of the ingredients and pour water and oil into it. Knead the dough for a few minutes (if necessary, add more flour, but be careful not to overdry it). Allow to rise until double in size. 

In the meantime, prepare the spinach basil pesto: blend the spinach and basil leaves, garlic gloves, two tablespoons of olive oil, salt and pepper.

After this time, spread the dough on a flat baking pan and shape it into rectangle. Sprinkle it with olive oil, then spread the ingredients on top, first the spinach, then feta and camembert, add salt, pepper and oregano. 
Bake at 220'C for 25 minutes.

Bon appétit!



You Might Also Like

0 komentarze