mini vegan meringues | wegańskie bezy

By 3.4.16 , , , , , , ,

DSC_0767


Historia bez, czyli deseru powstałego z białek i cukru sięga aż do osiemnastego wieku i szwajcarskiego miasteczka Meiringen. Czy wiedzieliście jednak, że ich wykonanie możliwe jest także bez użycia jajek? A to za pomocą magicznego składnika - aquafaby, czyli po prostu wody z puszki ciecierzycy, która jest idealnym zamiennikiem kurzych białek. Ubija się o wiele szybciej niż na przykład ta z puszki białej fasoli, a efekt - wypróbujcie sami!

Kluczem do udanych bez jest ich długie pieczenie w niskiej temperaturze - ale nie odwrotnie! Kruche bezy będą wyglądać jeszcze lepiej, jeśli dodacie do nich kilka kropel spożywczego barwnika - nasze zabarwiłyśmy kilkoma łyżkami soku wyciśniętego z buraka, któremu zawdzięczają swój lekko różowy kolor.


___________



The history of meringue, a dessert made from egg whites and sugar dates back to 18th century and a Swiss village of Meiringen. Did you know that it can be baked also without eggs? A magical ingredient, aquafaba, which is simply a canned chickpea liquid, is a perfect substitute for egg whites. It turns into a foam much quicker than for instance a canned white beans water and the results - they just speak for themselves. 

The key to amazing meringues is to bake them at low temperature for quite a long period of time - but never vice versa. The meringues will look even better if you add a few drops of food dye - we've added two tablespoons of fresh beetroot juice that gave them this subtle light pink tint.



DSC_0789
DSC_0816
DSC_0769
Canvas_2016_04_03_12_45


Składniki:

woda z jednej puszki ciecierzycy (około 3/4 szklanki)
200 g cukru pudru
2 łyżki soku z buraka

Wodę ubić mikserem na wysokich obrotach z odrobiną soli, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Powoli wsypywać cukier, dodając go po jednej łyżce i cały czas ubijając. Do gotowej piany dodać łyżkę soku z buraczka, zmiksować, a następnie tylko kilka kropel soku, zmiksować tylko raz, do powstania wzorów i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około godzinę w temperaturze 150'C, aż bezy będą kruche i suche z zewnątrz, leciutko przyrumienione na brzegach. Bezy są gotowe kiedy łatwo odchodzą od papieru do pieczenia.


Ingredients:

3/4 glass of aquafaba (a liquid from canned chickpeas)
200 grams caster sugar sugar
2 tbsp of beetroot juice

Beat the aquafaba with a pinch of salt with a mixer, until it's stiff and shiny. Slowly add the sugar, tablespoon at a time, constantly beating. Add a tablespoon of beetroot juice, mix thorougly and then just a few drops of the juice, mixing once. Form mini meringues on a baking tray lined with parchment paper. Bake for about and hour at 150'C, until the meringues are crispy and dry on the outside, lightly browned around the edges and easy to remove from the parchment paper.


DSC_0744 DSC_0746 DSC_0750
DSC_0784 DSC_0797 DSC_0840 DSC_0770 DSC_0772 DSC_0781

You Might Also Like

0 komentarze