oat milk | mleko owsiane

By 14.3.15 , , , ,

DSC_0043a


Wśród mlek roślinnych mleko owsiane jest tym zdecydowanie najłatwiejszym do samodzielnego zrobienia. Przygotowywane jest bez wcześniejszego namaczania składników, wystarczy połączyć wodę i płatki owsiane w blenderze i przesiać je przez gazę. Powstałe mleko będzie doskonałym dodatkiem do śniadania, wypieków czy kawy jako zamiennik zwykłego mleka.


__________



Among other vegetable milks, oat milk is the by far the easiest one to prepare yourself. There is no need to pre-soak the ingredients, just blend together the water and oats and sift the mixture through a cheesecloth. The oat milk makes a great addition to breakfasts, bakings or coffee as a replacement for an ordinary milk.





Składniki:

500 ml przefiltrowanej wody
5 łyżek płatków owsianych, przelanych wcześniej wodą


Wodę i płatki umieścić w blenderze, miksować około 3 minuty. Przesiać przez gazę. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

Rozwarstwienie mleka jest naturalnym zjawiskiem. Przed spożyciem mleko wystarczy dobrze wymieszać.

__________


Ingredients:

500 ml of filtered water
5 tablespoons of rolled oats, rinsed and drained


Blend together the water and the oats, sift the mix through a cheesecloth. Store in a fridge for up to 5 days.

Oat milk does separate, so be sure to shake well before drinking.



You Might Also Like

0 komentarze