vegan pumpkin & tomato courgetti | dyniowe spaghetti z cukinii

By 27.11.16 , , , ,

DSC_0140

Spaghetti z cukini robiłam już wielokrotnie, jednak żadne nie smakowało mi tak jak to z dodatkiem dyni. Żeby wyczarować to danie potrzeba naprawdę niewiele składników i już w zaledwie dwadzieścia minut powstaje cudownie rozgrzewające i niesamowicie smaczne courgetti. Sprawdzi się ono idealnie jako pomysł na lunch na ciepło, szybki obiad czy lekką kolację. 


_____



Having tried a lot of courgetti recipies, I must admit that nothing compares to the one that features a pumpkin purée. You only need a couple of ingredients and about twenty minutes to prepare this warm and cozy dish. Our courgetti recipe is perfect as a quick lunch or light dinner. 



DSC_0150 DSC_0153



Składniki (na 1 porcję):

1 cukinia
1 duży pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki puree z cukinii
sos sojowy
przyprawy (curry, papryka słodka, chili, czosnek, imbir, pieprz i sól)


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelnii z odrobiną oliwy z oliwek. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i smażymy do momentu, gdy cebula będzie lekko przezroczysta. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, całość skrapiamy sosem sojowym i gotujemy na wolnym ogniu aż do wytworzenia się pomidorowego sosu. W międzyczasie obieraczką do julienne tworzymy spaghetti z cukinii, obierając ją wzdłuż aż dojdziemy do pestek. Wrzucamy paseczki z cukinii na patelnię z sosem, dodajemy ulubione przyprawy i smażymy jeszcze przez około 3 minuty. Pod koniec dodajemy dyniowe puree, które należy wymieszać i podawać od razu. W wesji wegańskiej danie posypujemy płatkami drożdżowymi, w wersji niewegańskiej - parmezanem.


_______


Ingredients (per 1 serving)

1 zucchini (courgette)
1 large tomato or some cherry tomatoes
1 red onion
1 garlic clove
2 tbsp pumpkin puree
soy sauce
spices of choice (curry, paprika, chili, garlic, ginger, pepper, salt)

Chop onions and place them in a larger pan with some olive oil. Cook until they are slightly caramelized, add minced galic clove, diced tomatoes and a splash of soy sauce and boil until the ingredients turn into pasta sauce. In the meantime, trim and julienne the courgettes, then pop the courgetti into the sauce. Cook for another 2-3 minutes, stirring in the pumpkin puree at the end. Serve topped up with yeast flakes or, for non-vegan version, sprinkled with some parmesan cheese.


DSC_0137 DSC_0147

You Might Also Like

0 komentarze