digestive biscuits

By 25.3.17 , , , , , , , , ,

DSC_0109a

Ciasteczka digestive wywodzą się z Wielkiej Brytanii i smakują najlepiej jedzone w tradycyjny sposób, czyli maczane w filiżance popołudniowej herbaty. Swoją nazwę zawdzięczają ich twórcom, którzy stworzyli ciasteczka w nadziei na pomoc we wspomaganiu trawienia. Te słodko-słone herbatniki jadłyśmy już w dzieciństwie, dlatego kiedy jakiś czas temu zniknęły z polskich sklepów postanowiłyśmy znaleźć własny, idealny przepis. 

____________________


Digestive biscuits first originated in the UK and taste best when eaten in traditional way - simply dunked in a cup of afternoon tea. The term "digestive" is derived from a belief that the consumption of those biscuits could be beneficial to digestion. We used to eat them regularly during our childhood, so when they dissappeared from the shops quite a few years ago we've decided to find our own, perfect recipe. 

DSC_0121a

Recipe (adapted from Jamie Oliver):

Składniki:
150g zimnego masła
200g mąki pełnoziarnistej
130g płatków owsianych
pół łyżeczki sody oczyszczonej
70g brązowego cukru
2 łyżki mleka (można zastąpić migdałowym lub sojowym)

Masło skruszyć z mąką i płatkami owsianymi w dużej misce, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać sodę i cukier, wymieszać, następnie dodać mleko i wyrobić masę. Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta, dodać więcej mleka. Wyrobione ciasto umieścić schłodzić przez 30 minut w lodówce, następnie rozwałkować na przyprószonym mąką blacie na około jeden centymetr grubości. Wycinać ciasteczka, piec 10-12 minut w temperaturze 170'C.


Ingredients:
150g cold butter
200g wholemeal plain flour
130g oatmeal
half teaspoon bicarbonate of soda
70g brown sugar
2 tablespoons of milk (dairy, almond or soya all work well)

Mix butter with flour and oats until breadcrumble-like consistency. Add baking soda and sugar, mix well and add milk. Knead the dough, adding more milk if needed. Place in a fridge for 30 minutes to cool. Roll the dough out onto a floured surface to about 1cm thick, cut out round biscuits, then bake on a baking tray lined with greaseproof paper for 10-12 minutes at 170'C.


DSC_0110a DSC_0123a DSC_0108a

You Might Also Like

0 komentarze