one bowl vegan pumpkin muffins

By 14.11.16 , , , , , , , ,

DSC_0027a
DSC_0055a

Nadeszła jesień, a wraz z nią coraz dłuższe wieczory, deszczowa pogoda i obowiązkowy ciepły szalik. Sobota. Po przebudzeniu, kiedy za oknem szaro i ponuro, w głowie pojawia mi się tylko jedna myśl - zostaję pod kołdrą aż do wiosny. Kiedy głos rozsądku podpowiada jednak, że nie jest to najlepszy pomysł, otulona w puchaty szlafrok idę w kierunku kuchni, gdzie wypijam kubek gorącej wody z cytryną na wzmocnienie (precz przeziębieniom!) i tam właśnie nachodzi mnie dylemat: co tu zjeść na śniadanie? Zwykle wybieram owsiankę z sezonowymi owocami, ale październik nas nie rozpieszcza - świeże będą jedynie śliwki, jabłka i gruszki. W tym momencie mój wzrok pada na dynię, która przygląda mi się z rogu kuchennego blatu. Zdecydowałam - robię purée i dyniowe babeczki!


Przepis ten przygotowałyśmy jeszcze latem, kiedy to poszukując czegoś szybkiego do upieczenia naszą uwagę przykuł ten przepis. Na kruszonkę nie starczyło już czasu, ale po lekkiej modyfikacji przepisu babeczki upiekły się wyśmienicie - doskonale wilgotne w środku i o niepowtarzalnym, lekko korzennym aromacie. Niebo.



___________





The autumn has finally arrived and brought us long evenings and rainy weather, along with obligatory warm scarfs. Saturday. I wake up to a gloomy view from my window and the only thing that comes to mind is me crawling back to my bed and staying there until it's warm again. When I actually think it through and decide it's not such a good idea, I wrap myself up in a cozy bathrobe and, looking like a big ball of fluff, I head towards the kitchen. First, it's time for some hot lemon water which I drink religiously to help kickstart the digestion process for the day but also to keep cold and flu at bay. And there comes the recurring dilemma - the choice of breakfast. Usually, I stick with some porridge with seasonal fruits on top. But October leaves us a very limited selection with only apples, pears and plums being in season. And then, in the corner of my kitchen counter, I notice perfectly round and orange vegetable. There she is - my beloved pumpkin! I've decided - pumpkin purée it is.

We've done that recipe in August, when searching for some quick baking recipes we came across this one. We didn't have time for the crumble but after slightly modifying the recipe the muffins turned out amazing, with the inside being perfectly moist, tender and flavourful! Simply wonderful.



DSC_0030a DSC_0005a DSC_0015a DSC_0021a



adapted from:  minimalist baker




Składniki:



1,5 jajka z siemienia lnianego (1,5 łyżki zmielonego siemienia wymieszać z 4 łyżkami wody)
2 łyżki purée z banana
3/4 szklanki purée z dynii
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki pumpkin pie spice (2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonych goździków)
1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki płatków owsianych



Piekarnik rozgrzać do 180'C. Formę do muffinek lekko natłuścić i posypać mąką.
W dużej misce przygotować zamiennik jajek. Zostawić do połączenia na 5 minut.
Dodać banana i rozgnieść widelcem. 

Dodać purée z dyni, cukier, syrop klonowy, olej kokosowy, następnie miksować przez minutę. 
Dodać sodę oczyszczoną, sól, cynamon i przyprawę pumpkin spice i wymieszać całość. Dodać wodę i zmiksować raz jeszcze. 
Dodać mąkę, płatki owsiane i wymieszać do połączenia składników. Masa powinna być gęsta i dająca łatwo nakładać się łyżką.
Masę rozdzielić pomiędzy 9 a 10 foremek, wypełniając je po brzegi.
Piec ok 30 minut do zarumienienia lub do suchego patyczka.

_________



Ingredients




1.5 flax eggs (1.5 Tbsp flax seed meal mixed with 4 Tbsp water) 
2 Tbsp banana purée 
3/4 cup pumpkin purée 
2/3 cup sugar 
1/4 cup maple syrup 
1/4 cup coconut oil 
2 tsp baking soda 
1/4 tsp salt 
1/2 tsp ground cinnamon 
1 1/2 tsp pumpkin pie spice
1/2 cup  water 
1 1/2 cup flour
3/4 cup rolled oats 

Preheat oven to 180'C.
Prepare flax egg in a big bowl. Let set for about 5 minutes.
Add banana and mash using the fork.
Add pumpkin purée, sugar, maple syrup, coconut oil and mix for about 1 minute.
Add baking soda, salt, cinnamon and pumpkin pie spice and stir until combined.
Add water and mix again.
Add flour, rolled oats and stir well.
Divide batter among muffins tins.
Bake for about 30 minutes.

DSC_0033a DSC_0043a DSC_0045a DSC_0053a

You Might Also Like

0 komentarze