oatmeal cookies

By 11.9.16 , , , , , , , ,

DSC_0086

Ciasteczka owisane są chyba najbardziej znane i lubiane ze wszytskich ciasteczek. Smakują idealnie z filiżanką kawy lub herbaty, można je jeść zarówno na deser, jak i na drugie śniadanie w szkole lub pracy. Kolejną zaletą jest to, że można dodać do nich ulubione orzechy, suszone owoce, czekoladę. Tym ciasteczkom wyjątkowy smak nadaje sezam, ale jeśli chcecie, możecie dodać więcej bakali! 

Oatmeal cookies are probably the most popular of all the cookies. They are perfect with a cup of tea or coffee, you can eat them as a dessert as well as a lunch in school or work. We love them also because you can add your favourite nuts, dried fruits or chocolate. These cookies have the perfect taste thanks to the sesame, but if you want, you can add more ingredients! 

DSC_0082

DSC_0089


 Na podstawie przepisu Whiteplate.com

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
220g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
1 łyżka nasion sezamu

Mąkę, płatki owsiane, sodę oczyszczoną wsyp do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier, jajka i nasiona sezamu. Miksuj, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Dodaj czekoladę posiekaną w drobną kostkę, ponownie zmiksuj. 
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj kulki, układaj na blaszce delikatnie spłaszczając. W czasie pieczenia ciastka rosną, dlatego zachowaj kilka centymetrów odstępu między ciastkami. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180'C.

Based on Whiteplate.com

Ingredients:

2 cups spelt flour
1 and 1/2 cup rolled oats
1/2 teaspoon baking soda
220g butter
3/4 cup sugar
2 eggs
100g chocolate (dark or milk)
1 tablespoon sesame

Place flour, rolled oats and baking soda in big bowl. Add butter cut in small pieces, sugar, eggs and sesame. Mix until all ingredients combine. Add diced chocolate and mix again. 
Line the baking dish with the baking paper. Form small balls, place on the baking dish and flatten gently. Leave few centimeters space between cookies, as they grow during the baking. Bake for 15 minutes in 180'C.

DSC_0088

You Might Also Like

0 komentarze