energy bars

By 3.9.16 , , , , , , , , , ,

enbars1


Nadszedł wrzesień, a wraz z nim koniec wakacji i powoli zbliżająca się jesień. Szukając pomysłu na pyszne, ale jednocześnie szybkie w przygotowaniu i przynoszące mnóstwo energii na cały dzień śniadanie, udało nam się znaleźć rozwiązanie - energy bars. Przygotowując poniższy przepis w niedzielę wieczorem możecie mieć pewność, że śniadania w tym tygodniu będą wyjątkowo smaczne i sycące, a krojąc je w mniejsze batoniki będziecie mogli łatwo zabrać je ze sobą i zjeść na drugie śniadanie. Najlepiej smakują z mlekiem lub jogurtem!





Hello September! It's the end of summer holiday and we just cannot wait until it's autumn again. While searching for a delicious, but also easy and quick energy breakfast, we found a perfect match - energy bars. By preparing the bars from the following recipe on Sunday evening you you can be sure that breakfast this week will be exceptionally tasty and filling, and slicing them into smaller pieces you can easily take them with you and eat them for lunch. Taste best with milk or yogurt!




Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
2 banany
2 łyżki nasion chia + 6 łyżek wody
1 szklanka pestek słonecznika
1 szklanka płatków kokosowych
pół szklanki daktyli
1/4 szklanki oleju kokosowego
pół szklanki miodu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cynamonu

W małym naczyniu wymieszaj nasiona chia z wodą, odstaw na kilka minut. W dużej misce zblenduj banany, nasiona chia (powinny mieć żelową konsystencję), olej kokosowy i miód. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Przenieś zawartość miski do, wcześniej wysmarowanej olejem kokosowym, formy do pieczenia. Piecz w temperaturze 180'C przez około 30 minut. Po upieczeniu odstaw na około godzinę do całkowitego wystygnięcia. Polać gorzką czekoladą. Można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku od 3 do 5 dni.

Ingredients:

2 cups rolled oats
2 bananas
2 tablespoons chia seeds + 6 tablespoons water
1 cup sunflower seeds
1 cup coconut flakes
1/2 cup dates
1/4 cup coconut oil
1/2 cup honey
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon cinnamon

In a small bowl mix chia seeds with water, set aside. In a big bowl blend bananas, chia mixture (it should have a gel consistency), coconut oil and honey. Add all remaining ingredients and stir to combine. Transfer into a baking dish (greased with some coconut oil). Bake in 180'C for about 30 minutes. After it's baked, let cool for 1 hour. Glaze with dark chocolate. You can store them in the fridge in a sealed container from 3 up to 5 days.


enbars2 enbars3 enbars4

You Might Also Like

0 komentarze