pavlova

By 1.5.16 , , , , , , , , , , , , , ,

DSC_0711


Przepis na mini pavlove, czyli deser z kruchej bezy i kremu podawałyśmy już tutaj. Z białek można wyczarować jednak również jedną dużą bezę, która po dodaniu lekkiego kokosowego kremu i owoców zmieni się w pyszny i efektowny tort!


You can find our recipe for mini pavlovas, a crispy meringue dessert with cream and fruits here. But you can also turn the egg whites into one big meringue, which with just a tiny bit of coconut whipped cream and a handful of berries will turn into a delicious and impressive cake!



DSC_0737




Składniki:

5 białek
250 g cukru pudru

puszka mleka kokosowego
3/4 szklanki cukru pudru
garść owoców (my użyłyśmy truskawek i malin)


Białka ubić z odrobiną soli. Po ubiciu wsypywać po łyżce cukier, cały czas miksując, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Masę przełożyć na wyłożoną papierem blachę, najlepiej kilkoma szybkimi ruchami (by nie opadła) uformować okrąg, a następnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 120'C na 30 minut. Po tym zmniejszyć temperaturę do 100'C i tak suszyć przez minimum 3 godziny. 

Po upieczeniu, na ostudzoną bezę nałożyć krem przygotowany z mleka kokosowego i cukru: puszkę mleka umieścić na noc w lodówce, następnie delikatnie otworzyć puszkę i oddzielić śmietankę, która powstała u góry puszki od płynnej części (nie będzie nam potrzebna, można zużyć ją później do smoothie). Śmietankę umieścić w schłodzonej misce, ubijać przez 30 sekund, następnie dodać cukier i zmiksować aż do połączenia. Tak przygotowany krem natychmiast wyłożyć na wierzch bezy i udekorować owocami.


Ingredients:

5 egg whites
250g powdered sugar

1 can of coconut milk
3/4 cups of icing sugar
a handful of fruits (we used strawberries and raspberries)

Beat the egg whites with a pinch of salt. Then add the sugar, spoonful at a time, constantly mixing, until the foam is stiff and shiny. Quickly place the mix onto a baking tray lined with parchment paper and form a circle. Place in the oven at 120'C for 30 minutes, then lower the heat to 100'C and bake for at least 3 hours.

After the meringue is ready, add the whipped coconut cream: leave the can of coconut milk in the refridgerator overnight, then carefully open the lid and scrape of separated cream from the top. Beat for 30 seconds, then add the sugar and mix until smooth. Place the cream on the top of the meringue and decorate with fruits.

DSC_0733 DSC_0717 DSC_0738

You Might Also Like

0 komentarze