Pear & Almond Tart | Gruszkowa tarta z migdałami i bezą

By 22.11.14 , , , , , , , , , , , ,

DSC_0405


Kiedy sezon na jesienne owoce powoli się kończy, do wypieków warto sięgnąć jeszcze po gruszki. Te przepyszne owoce zmieniają swój charakter w zależności od tego, z czym je połączymy. W dzisiejszym poście przedstawiamy klasyczną ich wersję - na słodko, z dodatkiem tartych migdałów, a także szczypty imbiru i cynamonu. Tarta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, wystarczy zagnieść ciasto, rozłożyć gruszki i przykryć je bezą.

_____


When fall fruits are slowly starting to be out of season, it is worth to include pears into our bakings. These flavourful fruits change their character depending on what we combine them with. In todays post we would like to present the classic version - on a sweet note, sprinkled with grated almonds, a pinch of ginger and cinnamon. The tart is very simple and quick to bake - all you have to do is knead the dough, spread pears over it and top everything off with meringues.




Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżka cukru waniliowego
200 g masła
3 żółtka i 1 całe jajko

Beza:
3 białka
szczypta soli
1/4 szklanki cukru pudru

Dodatki:
pół szklanki tartych migdałów
łyżeczka imbiru
łyżeczka cynamonu

W dużej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Masło pokroić, dodać do suchych składników. Całość posiekać nożem, dodać jajka, zagnieść ciasto i umieścić w zamrażalniku na około pół godziny, następnie rozłożyć w okrągłej formie, nakłuć widelcem i piec przez 25 minut w 180'C. W międzyczasie pokroić gruszki w plastry, wykroić środek. Ubić białka ze szczyptą soli, powoli (najlepiej po łyżeczce) wsypując cukier. Na upieczony spód wyłożyć gruszki, posypać migdałami, imbirem i cynamonem. Wszystko przykryć bezą i wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut, aż do lekkiego zbrązowienia bezy. 

Smacznego!


____________________________________________________________________

Ingredients:

Shortcrust pastry:
3 cups of flour
1 teaspoon of baking powder
1 cup of sugar (preferably brown)
1 tablespoon of vanilla sugar
200 grams of butter
3 egg yolks and 1 whole egg

Meringue:
3 egg whites
a pinch of salt
1/4 cup of caster sugar

Others:
half a cup of grated almonds
a teaspoon ginger
a teaspoon cinnamon

Place the flour into a large bowl along with baking powder, sugar and vanilla sugar. Cut the butter into small chunks and add to the dry ingredients. Mix everything with a knife, add the eggs, knead the dough and place it in the freezer for about half an hour. Put it in a round baking pan, prick it evenly with a fork and bake for 25 minutes at 180'C. In the meantime, cut pears into slices, removing the center. Beat the egg whites with a pinch of salt, slowly (preferably in a teaspoon) adding the sugar. Spread the pears onto the ready shortcrust, sprinkle with almonds, ginger and cinnamon. Top everything with meringue and put in the oven for another 25 minutes, until the meringue is slightly brown.

Bon appétit!



You Might Also Like

0 komentarze