mini apple and plum crumble pies | mini ciasta z kruszonką, śliwkami i jabłkami

By 2.11.14 , , , , , , , , , , , , , , ,

DSC_0352

Gdy zza okna patrzą na nas pełne kolorów drzewa, liście szeleszczą pod stopami, a rano wita nas mroźna mgła to znak, że jest już z nami najpiękniejsza pora roku, czyli chłodna jesień. Owoce tego cudownego czasu, czyli nasze ukochane jabłka i śliwki, są już idealnie dojrzałe - dlatego postanowiłyśmy upiec coś bardzo jesiennego, a zarazem bardzo prostego - owoce pod kruszonką, z dodatkiem cynamonu, płatków owsianych i migdałów! Są naprawdę szybkie do zrobienia i z pewnością zasmakują miłośnikom pieczonych specjałów!

It's that time of the year when colorful trees are starting to show up, when you can hear rustling of the leaves and when you can feel frosty fog on your cheeks in the mornings. It's the best season of them all - a chilly autumn. Fall is a wonderful time to bake some autumnal pies - our favourite fruits: apples and plums, crumbled with oatmeal, cinnamon and almonds. They are incredibly fast and easy to make, and will be a great dessert for any baked specialities lover!



Składniki:

4 jabłka
duża garść śliwek
1/3 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
5 łyżek masła
2 łyżki cynamonu
garść obranych ze skórki migdałów


Jabłka obrać, pokroić w plastry. Śliwki przekroić, wyjąć pestki. Zaczynając od jabłek, wyłożyć w małych, okrągłych formach do pieczenia. Resztę składników połączyć palcami i tak powstałą kruszonką posypać owoce. Migdały posiekać, udekorować nimi wierzch kruszonki. Tak powstałe ciasta umieścić w piekarniku w 180 'C na 35 minut.

Smacznego!

_________________________________________________________________

Ingredients

4 apples
a big handful of plums
1/3 cup of rolled oats
1/3 cup of flour
5 tablespoons of sugar
5 tablespoons of butter
2 tablespoons of ground cinnamon
a handful of blanched almonds


Peel the apples and cut them into slices. Halve and stone the plums. Starting of with apples, place the fruits in a small, round baking pans. Using your fingers, mix the rest of the ingredients together and sprinkle the crumble over the fruits. Chop the almonds and place them on top. Place in the oven in 180 'C for 35 minutes.

Bon appétit!


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Wyglądają cudownie, chyba zabiorę się za pieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń