Zupa-krem z marchwi | Carrot soup
W dzisiejszym poście przedstawiamy przepis na pyszną i szybką do wykonania zupę-krem z marchwi, z dodatkiem pora, czosnku i odrobiny masła. Podawana z pieczywem czosnkowym jest pyszną propozycją na rodzinny obiad niezależnie od pory roku!
Today we would like to share with you a recipe for a delicious and easy carrot soup, with leek, garlic and tiny bit of butter. Served with garlic bread is a delicious dish for a family dinner regardless of the season!
Składniki:
1 kg świeżej marchwi
1 duży por
1 mała pietruszka
pół selera
nać pietruszki
sól
pieprz
dwa ząbki czosnku
dwie łyżki masła
bulion warzywny
opcjonalnie:
pieczywo czosnkowe
śmietana
nać pietruszki do ozdobienia
pieczywo czosnkowe
śmietana
nać pietruszki do ozdobienia
Wykonanie:
Do gotowego bulionu dodać obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki marchew, pora, pietruszkę i posiekaną nać. Gotować około pół godziny. Na patelni umieścić masło i podsmażyć wraz z czosnkiem, uważając, by się nie zbrązowił. Dodać do gotującej się zupy.
Po upływie około 45 minut sprawdzić, czy warzywa są już miękkie. Zupę lekko wystudzić, następnie zmiksować w blenderze aż do uzyskania kremu. Podawać z pieczywem czosnkowym, łyżeczką śmietany, przystroić listkiem pietruszki.
Smacznego!
_____________________________________________________________________
Ingredients:
1 kg of fresh carrots
1 large leek
1 small parsley
half of a celery
a handful of parsley leaves
salt
pepper
two cloves of garlic
two tablespoons of butter
vegetable broth
optional:
garlic bread
sour cream
parsley to decorate
Directions:
Add peeled and cut into smaller pieces of carrots, leek, parsley, celery and chopped parsley leaves into vegetable broth. Cook it for about half an hour. Place the butter in a frying pan and fry it with garlic (be careful - it easily burns!). Add to the simmering soup.
After about 45 minutes try the vegetables - they should be soft. Allow the soup to cool slightly, then mix it in a blender until creamy. Serve the soup with garlic bread and decorate the portions with a teaspoon of sour cream and some parley leaves.
Bon appétit!
0 komentarze