Salatka z buraczkami, ogorkami kiszonymi i pestkami slonecznika | Beetroot, pickles and sunflower seeds salad

By 8.7.14 , , , , , ,



W dzisiejszym poście przedstawiamy przepis na przepyszną sałatkę z buraczkami, ogórkami kiszonymi i pestkami słonecznika. Sałatka jest idealna na leniwe letnie popołudnia, wymaga jedynie trzech głównych składników i prostego w przygotowaniu sosu. Podawana na zimno stanowi idealny, słodko-kwaśny dodatek do lekkiego obiadu!


Today we would like to share with you a recipe for a delicious salad made from beetroots, pickles and sunflower seeds. The salad is perfect for lazy summer afternoons, requires only three main ingredients and an easy to make sauce. Served cold it will be an ideal sweet&sour side dish for a light dinner!



Składniki:

10 średnich buraków
10 małych ogórków kiszonych
dwie garście ziaren słonecznika

-sos: 
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka musztardy
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu


Przygotowanie:

Buraki ugotować, następnie ostudzić, obrać i pokroić w półcentymetrowe plasterki. Następnie pokroić ogórki w plastry o podobnej grubości. Ziarna słonecznika podsmażyć na sucho na patelni na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Wszystko umieścić w dużej misce. W mniejszej należy przygotować sos: łyżką połączyć majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać z pozostałymi składnikami, podawać od razu.

Smacznego!

_____________________________________________________________________________


Ingredients:


10 medium sized beetroots
10 small pickles
2 handfuls of sunflower seeds

-sauce:
2 tablespoons of mayonnaise 
3 tablespoons of natural yogurt 
1 tablespoon of mustard 
1 teaspoon of salt 
half a teaspoon of pepper 

Directions:

Cook the beets, let to cool, then peel them and cut into one fifth of an inch thick slices. Then cut the pickles into slices of similar thickness. Fry the sunflower seeds in a pan over low heat for about a minute or so, stirring occasionally. Place all of the ingredients into a large bowl. In a smaller one, prepare the sauce: combine mayonnaise, yogurt, mustard, salt and pepper. Mix the sauce with remaining ingredients, serve right after preparing.

Bon appétit!


You Might Also Like

1 komentarze