best fluffy bagels | vegan

By 1.4.17




Czy istnieje coś lepszego niż świeże, własnoręcznie upieczone pieczywo? Przedstawiamy przepis na nasze puszyste i jednocześnie chrupiące bajgle. Najlepiej smakują prosto z piekarnika, podawane na śniadanie z ulubionymi dodatkami i parującą kawą lub sokiem pomarańczowym. Spróbujcie sami, a nigdy nie wrócicie do sklepowych wypieków. Co więcej, przepis jest zupełnie wegański i nie zawiera tłuszczu. 

............................................................................................................................................


Is there anything better than the smell of freshly baked bread? Our recipe for fluffy and crispy bagels is 100% vegan and oil-free. They taste best when eaten freshly out of the oven and topped with crunchy kale salad. Just imagine: fresh bagels, black coffee, some freshly squeezed orange juice... Delicious!


DSC_0242DSC_0225 DSC_0237




original recipe: sweet simple vegan



Składniki:

2 łyżeczki drożdży w proszku
1 1/2 łyżki cukru
300 ml ciepłej wody (lub więcej)
500 g mąki chlebowej
1 1/2 łyżeczki soli

1. Drożdże wsypać do połowy szklanki ciepłej wody, dodać cukier i nie mieszać. Po pięciu minutach pomieszać do rozpuszczenia drożdży i cukru.
2. W dużej misce pomieszać mąkę z solą, dodać mieszaninę drożdży, resztę wody i wyrobić masę przez 10 minut. Jeśli to konieczne, dodać więcej wody.
3. Wyrobione ciasto pozostawić przykryte mokrą ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4. Po tym czasie ciasto podzielic na osiem równych części, uformować je w kształt małych bułeczek, w środku każdej zrobić otwór i uformować bajgla.
5. W dużym garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień i parzyć bajgle, z każdej strony przez 2 minuty. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220'C.
6. Bajgle wyłożyć na blachę, posypać ulubionymi dodatkami (makiem, sezamem, siemieniem lnianym, ziołami) i piec przez 20 minut.
7. Po upieczeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4 dni.
INGREDIENTS
  • 2 tsp active dry yeast
  • 1 ½ tbsp granulated sugar
  • 1 ¼ cups / 300ml warm water (you may need ¼ cup /60ml more)
  • 3 ½ cups (500g) bread flour + more for kneading
  • 1 ½ tsp salt
INSTRUCTIONS
  1. In ½ cup /120ml of the warm water, pour the sugar and yeast into ½ cup (120 mL) water, but do not stir. Let it sit for five minutes, then stir until dissolved.
  2. Mix the flour and salt in a large bowl, then make a well in the middle and add in the yeast and sugar mixture.
  3. Pour ⅓ cup (90ml) of the remaining warm water into the well. Add in more water as needed (I used ¼ cup more), a tablespoon at a time, to form a moist and firm dough.
  4. Flour a countertop or large board, and knead the dough for 10 minutes until it is smooth and elastic. Work in as much flour as possible to form a firm and stiff dough.
  5. Wet the inside of a clean large non-metal bowl with water, put the dough in, and turn to coat until the outside is moist.
  6. Cover with a damp dish towel and allow it to rise in a warm place for 1 hour, until doubled in size*. One risen, punch the dough down and set it aside for 10 minutes.
  7. Roughly divide the dough into 8 pieces, and shape each piece into a round. To do this, take a dough ball, press it gently against the surface you’re using, moving your hand and the ball in a circular motion pulling the dough into itself while reducing the pressure on top of the dough slightly until a perfect dough ball forms (example on this page). Repeat with all of the dough.
  8. Coat your finger in flour, then press into the center of ball to form a ring. We went all the way through the dough, but that is not necessary. Stretch the dough balls into a rings about ⅓ the diameter of the bagel, then place on a lined baking sheet, then cover with a damp towel and let it sit for 10 minutes.
  9. Preheat your oven to 425ºF, line a large baking sheet with a silicon baking mat or parchment paper, and bring a large pot of water to a boil. If you want to top your bagels with anything, you should get these out on the counter now. You can use an almond milk wash (or any of your choice) for your bagels, but we just used the moist bagels straight from the water and it was fine.
  10. Once boiled, reduce the heat to medium, and use a slotted spoon to lower as many bagels that fit comfortably into the water (we did 3). Once they to float to the top (a couple seconds), boil for 2 minutes, flip, then boil for another 2 minutes.
  11. Once all the bagels have boiled and toppings added, transfer them to your lined baking sheet. Bake for 20 minutes, until golden brown.
  12. Remove from oven and cool on a wire rack for at least 10 minutes. Store in an air tight container for 4-5 days.

DSC_0234 DSC_0232

You Might Also Like

0 komentarze