smoothie bowl

By 5.6.16 , , , , , , , , , , ,

DSC_0608


Latem smoothie to nieodłączny element naszego dnia. Swieże zblendowane owoce nie tylko wyśmienicie smakują, ale dostarczają też mnóstwo energii o poranku. Bardzo łatwo jest je jednak zamienić w pełnowartościowy posiłek, podając smoothie w głębszym naczyniu i urozmaicając je zdrowymi dodatkami, na przykład ulubionymi owocami, orzechami, pestkami. Tak powstaje smoothie bowl, czyli cieszące oko, a co najważniejsze pyszne śniadanie! Podajemy zupełnie podstawowy przepis, składniki mogą być jednak dowolne - by uzyskać zielone smoothie dodajcie odrobinę awokado, szpinaku lub jarmużu.


__________




During the summer months we try to make a smoothie a day. Fresh blended fruits are not only uber yummy, but are also full of energy for the rest of the day. You can simply turn them into a complete meal- a smoothie bowl, serving it in a larger dish and garnishing with your toppings of choice, for example favourite fruit, nuts or seeds! As a result, there comes the ultimate breakfast, that is both- aesthetically pleasing and nutritious! Our basic recipe is perfect for when you're on the go, however you can easily alter the ingredients and customize it to your liking - for example, if you're craving a green breakfast, blend in some avocados, spinach or kale!


DSC_0604

Składniki:


smoothie:

garść truskawek, wcześniej zamrożonych
garść borówek, wcześniej zamrożonych
pół banana (pokrojonego wcześniej w plasterki)
pół jabłka
2 łyżki masła migdałowego
opcjonalnie: mleko roślinne (migdałowe, ryżowe lub kokosowe)


dodatki:

więcej truskawek i borówek
pół banana
nasiona chia
ekspandowana kasza jaglana
płatki kokosowe
ekspandowane ziarno amarantusa


Wszystkie składniki na smoothie zblendować (jeśli smoothie będzie za gęste, dodać odrobinę mleka), przełożyć do miseczki, całość przystroić dodatkami. Najlepiej podawać od razu.


_____________



Ingredients:


for the smoothie:

a handful of strawberries, previously frozen
a handful of blueberries, previously frozen
half a banana (cut into slices)
half an apple
2 tablespoons almond butter
optional: vegetable milk (almond, rice or coconut)


toppings:

more strawberries and blueberries
half a banana
chia seeds
expanded millet
coconut flakes
expanded amaranth seeds


Blend all of the ingredients in a blender (if the smoothie is too thick, add a tiny splash of milk), transfer into a bowl, top up with toppings of your choice. Tastes best when served immediately.


DSC_0623 DSC_0633 DSC_0618

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Ale świetne! A gdzie można kupić masło migdałowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękujemy! 😊 masło migdałowe kupiłyśmy w sklepie Piotr i Paweł, jest też dostępne w sklepach ze zdrową żywnością :)

      Usuń