vegan celery and leek pâté | wegański pasztet świąteczny

By 13.12.15 , , , , , , , , , , , , ,

DSC_0448


Wegański pasztet to idealny zamiennik tego tradycyjnego. Przepyszny smak zawdzięcza on nie tylko warzywom, lecz także przyprawom - kolendrze i imbirowi. W świątecznym jadłospisie zdecydowanie nie może go zabraknąć. Będzie też idealnym dodatkiem do pieczywa nie tylko na wigilijny stół, lecz również przez cały rok!


                               



A vegan pâté is even better than a traditional one. It's delicious taste lies not only in vegetables, but also spices - coriander and ginger. It's great for both - Christmas dinner table and for everyday meals, best served with bread!



DSC_0472



Składniki:

2 selery
1 por (biała część)
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
szklanka startych orzechów włoskich
2 łyżki sosu sojowego
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
3/4 łyżeczki mielonej kolendry
łyżeczka lubczyku
łyżeczka oregano
łyżeczka cząbru
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego korzenia imbiru
sól, pieprz

Przygotowanie:

Selera zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pora pokroić i wrzucić na patelnię razem z oliwą z oliwek, zielem angielskim i liśćmi laurowymi do podduszenia. Po około 10 minutach wyjąć przyprawy, dodać seler i wyciśnięty czosnek i dusić przez kolejne 10 minut. Gotowe warzywa zdjąć z ognia, dodać kaszę, orzechy i pozostałe przyprawy. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z resztą składników. Wszystko przełożyć do formy i zapiekać przez 45 minut w 180'C. Umieścić na kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
Smacznego!



                                           


Ingredients:

two heads of celery
1 leek (white part)
cup of cooked millet
cup grated walnuts
2 tablespoons soy sauce
5 grains of allspice
5 bay leaves
3/4 teaspoon ground coriander
teaspoon lovage
teaspoon oregano
teaspoon savory
2 cloves garlic
2 cm fresh ginger
salt, pepper



Directions:

Grate the celery. Chop the leek and place it on a pan along with allspice and bay leaves. After about 10 minutes, remove the spices, add garlic, celery and simmer for another 10 minutes. Remove from the heat. Then add millet, nuts and other spices to the mix. Peel the ginger, grate it and mix with the rest of the ingredients. Put the mix in a pâté pan and bake for 45 minutes at 180'C. Place in a fridge for a few hours, preferably overnight.

Bon Appetit!

DSC_0453 DSC_0462 DSC_0446

You Might Also Like

0 komentarze