summery strawberry cake

By 4.7.15 , , , , , , , , , ,

DSC_0471

Sezon truskawek zmierza ku końcowi, dlatego warto jeszcze wykorzystać te smaczne owoce do upieczenia biszkoptowego ciasta. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com, na której opisane jest ono jako najłatwiejsze ciasto w świecie i z tą nazwą zgadzam się w zupełności. Masa powstaje w jednej dużej misie, na wierzch kładziemy dowolne owoce. Ciasto wychodzi puszyste, miękkie, a jeden kawałek zdecydowanie wystarcza aby zaspokoić głód na coś słodkiego. 
Aby cieszyć się ciastem z truskawkami cały rok, warto zamrozić owoce i później dodać je do ciasta. Wtedy też należy piec ciasto odrobinę dłużej, by woda z zamrożonych owoców mogła wyparować.



Strawberries are almost out of season but you still have a little bit of time left to bake a strawberry sponge cake! The recipe comes from mojewypieki.com where it is described as the easiest cake in the world and I could not agree more. The mixture requires only one big bowl to make and the fruits are to be spread on top just before baking. The cake is perfectly soft and fluffy and one piece is usually enough to satisfy sugar cravings.
It is also worth to freeze the strawberries for later bakings. If you are using frozen fruits remember to keep the cake in the oven just a little bit longer for the water from the fruits to evaporate.


DSC_0475

Składniki:

4 duże jajka
3/4 szklanki cukru pudru
pół szklanki oleju (125 ml)
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500 - 600 g dowolnych owoców (u nas truskawek)
cukier puder do oprószenia

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier puder, cały czas ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka, aż do połączenia. Do ubitych jajek wlewać cieńką strużką olej, nie przestając miksować.
Następnie w około czterech porcjach dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.

Dno okrągłej tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać. Na wierzch ułożyć owoce, wciskając je lekko do środka. 

Piec godzinę w 175'C.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


Ingredients:

4 large eggs
3/4 cup of powdered sugar
half a cup of oil (125 ml)
1.5 cups of flour
1.5 teaspoons of baking powder
500 - 600 g of any fruits (in our case strawberries)
icing sugar

Separate the whites from the yolks. Beat the whites with a pinch of salt, at the end adding powdered sugar in spoonfulls, beating constantly. Add the egg yolks (one at the time) until blended together. While still whisking, gently pour the oil into the egg mixture.
Then, add the sifted flour and baking powder in about four, small portions and combine all of the ingredients gently together with a spatula.

Line the bottom of a round springform pan (diameter 23 cm) with a parchment paper. Pour in the mixture and spread the fruits on the top, pressing them down lightly.

Bake at 175'C for about an hour.
After cooling, sprinkle the top with powdered sugar.


DSC_0457 DSC_0483 DSC_0474

You Might Also Like

2 komentarze