oatmeal nutella waffles | gofry owsiane z nutellą

By 1.3.15 , , , , , , , ,

DSC_0887

Czy jest coś lepszego niż ciepłe, chrupiące gofry z nutellą na śniadanie? Raczej nie. Proponujemy ich trochę zdrowszą, bezmleczną wersję z mlekiem owsianym, bardzo prostą do przygotowania. Podać je możemy z dowolnymi owocami, syropem klonowym, lub po prostu posmarować grubą warstwą nutelli. 

___________


Is there anything better than a hot, crispy waffle with nutella for breakfast? Probably not. We're presenting our slightly healthier, dairy-free version with oat milk, which is very easy to make. You can serve them with any fruit of your choice, maple syrup, or simply spread a thick layer of Nutella on top.


Składniki:

1 szklanka płatków owsianych, zmielonych na mąkę
1 szklanka mleka owsianego (2,5 łyżki płatków owsianych zalać 250 ml wody, zblendować i przelać przez gazę, można od razu zrobić więcej mleka w proporcji 5 łyżek płatków i 500 ml wody)
2 jajka
1,5 łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub cukru trzcinowego
1/3 szklanki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do żółtek wsypać mąkę, syrop z agawy i sodę, wlać mleko i zmiksować. W razie potrzeby dodać więcej mąki z płatków, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Białka dodawać porcjami do masy z żółtkami, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewać na posmarowaną olejem kokosowym gofrownicę. Gofry piec aż do zezłocenia, około pięć minut. Studzić na kratce.


___________


Ingredients:

1 cup of rolled oats, grounded into flour
1 cup of oat milk (mix 2.5 tablespoons of oatmeal with 250 ml of water, blend together and pour through a cheesecloth. You can make more at a ratio of 5 tablespoons of oatmeal and 500 ml of water)
2 eggs
1.5 tsp of agave nectar, maple syrup or brown sugar
1/3 cup of vegetable oil
1/2 teaspoon of baking soda
a pinch of salt


Separate the egg whites from yolks, add a pinch of salt and beat until stiff. Mix together egg yolks, flour, agave nectar, soda and milk. If necessary, add more flour. Gently add portions of the egg whites mixture to the egg yolk mixture. Ladle the ready batter into a preheated waffle iron. Cook the waffles until golden and crisp, for about 5 minutes. Let them to slightly cool on a wire rack.


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Ciężko mi się na to patrzy, uważając na cukrowe pułapki, ale...życie jest takie krótkie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale macie slodka gofrownice :) te serduszka ♥

    OdpowiedzUsuń