Brioches | Brioszki

By 7.12.14 , , , , , , ,

DSC_0579



Brioszki to małe, mięciutkie bułeczki drożdżowe, serwowane zwykle na śniadanie, uwielbiane przez Francuzów (i nie tylko!), pieczone bez nadzienia i niezwykle sycące. Nie wymagają one dużo pracy, a podane z ulubionym dżemem lub miodem będą idealnym posiłkiem na początek dnia!

________


Brioches are small and soft yeast buns, usually served for breakfast, adored by the French (as well as by the rest of the world!), baked without filling and satisfying even the biggest appetites! They do not require a lot of work and served with your favorite jam or honey they would be a perfect meal for the start of the day.



Składniki:

1/2 kg mąki
250g masła
4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
30g drożdży
1/2 szklanki letniej wody
1 jajko do smarowania

Drożdże rozprowadzić z wodą. 
Rozczyn wymieszać z 1 szklanką mąki, uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
Pozostałą mąkę wymieszać z 2 jajkami, 2 łyżkami wody i wyrośniętym zaczynem drożdżowym.
Dodać cukier, sól, miękkie masło i resztę jajek. Wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. 
Formować z ciasta małe bułeczki, wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę w kilkucentymetrowych odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C przez 20 minut, aż się zarumienią.

Smacznego!

_______________________________

Ingredients:

1/2 kg of flour
250 grams of butter
4 eggs
a pinch of salt
half a cup of sugar
30 grams of yeast
half a cup of lukewarm water
1 additional egg 

Mix the yeast with the water, then add 1 cup of flour and leave to rise. 
Mix remaining flour with 2 eggs, 2 tablespoons of water and the yeast mixture.
Add sugar, salt, softened butter and the rest of the eggs. Knead until the dough is smooth.
Forming small buns, put them on a paper-covered baking sheet a few centimeters apart. Set aside in a warm place for awhile.
Spread the buns with one egg and bake in the oven preheated to 170'C for 20 minutes until golden brown.


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Brioszki wyglądają znakomicie, aż narobiłam sobie smaka :) I miło mi, że występują w akompaniamencie serwety zrobionej przeze mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcamy do wypieku i bardzo dziękujemy za piękny prezent! :)

      Usuń