Babka Wielkanocna | Easter Cake 2

By 19.4.14 , , , , , , , , , ,



Witamy w kolejnym poście wielkanocnym! 
Wśród świątecznych potraw, na stole nie może zabraknąć wielkanocnej babki. To proste w przygotowaniu ciasto, którego sekretem jest długie ubijanie jaj i cukru. Najlepiej smakuje upieczona tuż przed podaniem! Przedstawiamy przepis na babkę cytrynową, która będzie idealnie prezentować się obok mazurków (tutaj przepis) i wielkanocnych jaj!


Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Jajka wbić do miski, dodać zwykły cukier oraz cukier waniliowy i ubić mikserem na puszystą masę (ubijać ok.15 minut). Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, roztopione, wystudzone masło i sok z cytryny. 
Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i piec w temperaturze 180'C przez około 40 minut.

Smacznego!




Welcome to another Easter post! 

Among the dishes on the table, this Easter cake cannot be missed. It's easy to make, and it's secret lies in whipping the eggs and sugar slowly. It tastes best baked just before serving! Lemon cake from our recipe will look perfectly next to our previous Easter cake (recipe here) and Easter eggs!


Ingredients:

4 eggs
1 cup of sugar
32 grams of vanilla sugar
1 cup of flour
1/2 cup of potato starch
1 teaspoon of baking powder
200 grams of butter
lemon juice (1 lemon)

Directions:

Beat the eggs with sugar and vanilla sugar for 15 minutes. Then gradually add flour, potato starch, baking powder, melted butter and lemon juice.
Gently transfer the dough to a cake pan and bake for about 40 minutes in 180'C.

Bon
appétit!


   

You Might Also Like

0 komentarze