Mazurek / Easter Cake

By 24.3.14 , , , , , , , ,



Dziś chciałybyśmy podzielić się z Wami pierwszym wielkanocnym przepisem. Do Świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale jeśli będziecie planować świąteczne potrawy, nie możecie zapomnieć o mazurkach! Przepis pochodzi od naszej babci, która co roku piecze mazurki, przygotowuje własne polewy i zaprasza nas na wspólne dekorowanie ciast. Do dekoracji można użyć bakalii, orzechów i układać je w dowolne wzory i napisy. Zapraszamy na pierwsze, wielkanocne mazurki!

Składniki (na dwa mazurki)

Kruche ciasto

2 szklanki mąki
1 kostka masła
3 żółtka 
1 szklanka cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kajmakowa

1/2 l mleka 
2 szklanki cukru
1 kostka masła 

Masa czekoladowa 

2/3 kostki masła
8 łyżek cukru 
6 łyżek kakao
4 łyżki wody

Przygotowanie

CIASTO
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto, ukształtować w kulę, zwinąć w folię i schować do zamrażarki na około 10 minut. Następnie wyłożyć na dwie oddzielne blachy, pamiętając o wysokich brzegach. Piec około 40 minut w 180'C do momentu, aż się zarumieni.

MASA KAJMAKOWA
Mleko i cukier umieścić w szerokim, płytkim garnku i gotować na małym ogniu, stale mieszając. Masa powinna zgęstnieć i zrobić się ciemna. Gdy lekko ostygnie, dodać masło. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

MASA CZEKOLADOWA
W garnku umieścić cukier, kakao i wodę, zagotować. Następnie dodać masło i chwilę gotować.

Obie masy przełożyć na upieczone kruche ciasta, od razu ozdabiając bakaliami lub orzechami, według uznania. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia obu mas.



Today we would like to share with you our first Easter recipe. There is still some time left till the Easter Holidays, but when planning festive menu, don't forget about mazurek (Easter cake)! The recipe comes from our grandma, who bakes them every year, makes her own glazes and invites us to decorate the cakes with dried fruits, nuts and other delicious ingredients. Here's the recipe!

Ingredients (for two cakes)

Shortcrust pastry

2 cups of flour
1 stick of butter
3 egg yolks
1 cup of sugar
1 teaspoon of baking powder

Dulche de leche

half a liter of milk
2 cups of sugar
1 stick of butter

Chocolate glaze

2/3 cup of butter 
8 tablespoons of sugar 
6 tablespoons of cocoa
4 tablespoons of water


Directions:
SHORTCRUST PASTRY
Mix all the ingredients together, then knead the dough, shape it into a ball, wrap in foil and store in the freezer for about 10 minutes. Bake on two seperate baking pans for about 40 minutes at 180 ° C until golden brown. 

DULCE THE LECHE 
Place milk and sugar in a wide, shallow pot and cook on a low heat, stirring constantly. The mixture should thicken and become darker. When slightly cooled, add the butter. Stir until the butter completely dissolves. 

CHOCOLATE GLAZE
Place the sugar in a saucepan, add cocoa and water, bring to the boil. Then add the butter and cook shortly. 

Transfer the glazes onto the baked pastries, decorating them immediately with dried fruits or nuts, as desired. Allow them both to cool and soldify.

Bon Appétit!










You Might Also Like

2 komentarze