owsianka / porridge

By 16.3.14 , , ,





Kolejnym przepisem, którym chciałybyśmy się z Wami podzielić jest śniadaniowa owsianka. Jeśli jeszcze nigdy jej nie jedliście, musicie koniecznie spróbować! Owsianka jest daniem wyjątkowym - gotuje się ją przez kilka minut na małym ogniu, co sprawia, że ma cudownie gęstą konsystencję. Potem można dodać ulubione składniki, przełożyć do ulubionej miseczki i delektować się niesamowitym smakiem! Jest ona nie tylko dobra, ale też bardzo zdrowa. Jedzona na śniadanie zapewni nam dużo energii na cały dzień!
Dzisiaj przedstawiamy Wam nasze cztery propozycje, ale zachęcamy również to tworzenia własnych połączeń!

OWSIANKA


Baza (na 1 dużą porcję):


1/2 szklanki wody

4 łyżki płatków owsianych
1/3 szklanki mleka
szczypta soli

Zagotować wodę ze szczyptą soli, wsypać płatki owsiane i gotować kilka minut na małym ogniu, aż płatki będą miękkie. Następnie dodać mleko i gotować jeszcze przez chwilę. Porcję przełożyć do miseczki i lekko ostudzić. Podawać z dowolnymi składnikami. Oto nasze cztery propozycje:


- Do gotowej bazy dodać garść malin i kilka jagód goji

- Do gotowej bazy dodać pokrojonego w plasterki dojrzałego banana
- Do gotowej bazy dodać pokrojone w kostkę kiwi i jedną łyżkę siemienia lnianego
- Do gotowej bazy dodać kawałki jabłka i jedną łyżeczkę cynamonu

Uwagi: dodatkowe składniki takie jak banan, jabłko, maliny czy siemię lniane można dodać w trakcie gotowania. W razie potrzeby owsiankę można dosłodzić cukrem lub miodem do smaku!





Next recipe we would like to share with you is a breakfast porridge. If you have not tried it yet, you definetely should! Porridge is an exceptional dish - cooking for a few minutes on a low heat, makes it's conistency deliciously thick. Then you can add your favourite ingredients to your base, put it into your favourite bowl and enjoy it's wonderful taste! It is not only delicious, but also really healthy and very good for your body.  Eaten for breakfast will give you lots of energy throughout the day!

Today we are going to show you four propositions, but we also encourage you to create your own mixes!

PORRIDGE


Base (for one big serving)


half a cup of water

4 tablespoons of rolled oats
1/3 cup of milk
pinch of salt

Boil water with a pinch of salt, add rolled oats and then cook for a few minutes on a low heat until the oats are soft. Pour in milk, and cook for one more minute. Place a portion into a bowl and cool sligtly. Serve with ingredients of your choice. These are our four propositions:


- Add a handful of raspberries and a few goji berries to your finished base 

- Add slices of ripe banana to your finished base
- Add sliced kiwi and one tablespoon of flaxseed to your finished base
- Add pieces of apple and one teaspoon of cinnamon to your finished base

Notes: Additional ingredients such as banana, apple, raspberry or flaxseed can be added during cooking. If necessary, you can sweeten porridge with sugar or honey!




Zachęcamy ciepło do obserwowania naszych stron:
Please follow us on:



Ania & Mery




You Might Also Like

0 komentarze