two on-the-go luch ideas (vegan friendly)

By 12.3.18 , , , , , , , , , , , ,

IMG_1631
IMG_1623

Już dziś poniedziałek - początek nowego tygodnia, któremu towarzyszy nieodłączne pytanie: co zabierać ze sobą na lunch? Jeśli co tydzień spotykacie się z podobnym problemem, dzisiejszy post to strzał w dziesiątkę! Znajdziecie w nim dwie, zdrowe opcje na łatwe i przepyszne posiłki, których przygotowanie zajmie Wam dosłownie dwie sekundy. Możecie dowolnie zmieniać proporcje i składniki, a także mieszać nowe, ulubione smaki. Wystarczy zamknąć wszystko szczelnie w pudełku i voila!

_______________________

It's Monday and that means you're all probably on the hunt for some healthy on-the-go lunch options that you'll be able to prepare throughout the entirety of week. Well, today's post is just what you're looking for! Here are the two options for healthy, easy and delicious meals. You can prepare each of them in under ten minutes, but also freely change proportions and ingredients to find your perfect combination. Just close everything tightly in a lunch box and voila!

IMG_1640

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 awokado
4 suszone pomidory
garść rukoli
garść pestek słonecznika
2 łyżki oliwy z olwiek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól do smaku


Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Pokrój awokado i suszone pomidory. W misce umieść kaszę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła prowansalskie i sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki.
Smacznego!



_______________________

Ingredients:
1/2 cup cooked millet
½ avocado
4 sun-dried tomatoes
1 large handful of arugula
1 handful sunflower seeds
2 tbs olive oil
1 tbs lemon juice
1 tsp herbes de Provence
salt

Toast the sunflower seeds in a dry pan. Slice the avocado and sun-dried tomatoes. Place the millet in a bowl, add olive oil, lemon juice, herbes, salt and stir well. Add the remaining ingredients. Enjoy! 

IMG_1651

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
50g fety (w wersji wegańskiej: tofu)
1/2 granata
garść czipsów z jarmużu 
2 łyżki oliwy z olwiek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól do smaku

Przygotuj czipsy z jarmużu - umyte, porwane i dokładnie osuszone na kawałki liście jarmużu umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w temperaturze 200'C przez około 10 minut. Umieść ciecierzycę w miseczce, dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła prowansalskie oraz sól i dokładnie wymieszaj. Dodaj fetę (lub tofu) pokrojoną w kostkę, pestki granatu i czipsy z jarmużu. Smacznego!
_______________________


Ingredients:

½ cup cooked chickpea
50g feta cheese (or tofu for vegan option)
1 handful kale chips
½ pomegranate
2 tbs olive oil
1 tbs lemon juice
1 tsp herbes de Provence
salt

Prepare kale chips. Tear the kale leaves into smaller pieces and place on a baking tray. Bake for about 10 minutes at 200’C. Place chickpea in a bowl, add olive oil, lemon juice, herbes, salt and stir well. Add diced feta (or tofu), pomegranate seeds and top with kale chips. Enjoy!

IMG_1596 IMG_1733 IMG_1727 IMG_1658

You Might Also Like

0 komentarze