Apple Pie | Jabłecznik

By 12.9.14 , , , , , , , , , ,

applepie

Jesień to najpiękniejszy sezon jeśli chodzi o różnorodność warzyw i owoców. W coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory warto upiec jabłecznik - wystarczy koszyk świeżych jabłek i zagniecenie kruchego ciasta. Odpowiednio słodki, jedzony na ciepło, będzie idealny na jesienny (i nie tylko!) deser.

Autumn is the most beautiful season when it comes to the variety of fruits and vegetables. And what seems the best thing to do during long, cool evenings? The apple pie! All you need is a basket of apples and some shortcrust pastry. Not too sweet, eaten while still warm, it will be perfect for an autumnal dessert.







Składniki:

Kruche ciasto:

- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia

Mus z jabłek:

- około 1-1,5 kg jabłek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu

Beza:

- 3 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru



Wykonanie:

W dużej misce przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wkroić masło, dodać jajka i cukier, całość posiekać nożem, następnie szybko zagnieść rękami i włożyć na pół godziny do lodówki.

W tym czasie przygotować jabłka - pokroić w kostkę, usuwając pestki i skórkę. Całość wrzucić na dużą patelnię, dodać cukier waniliowy i cynamon. Smażyć przez około 10 minut na małym ogniu aż do uzyskania delikatnego musu, pamiętając o pozostawieniu w nim niewielkich kawałków jabłek.

Ciasto wyjąć z lodówki, przekroić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować na papierze do pieczenia, następnie przełożyć wraz z papierem do prostokątnej formy. Podpiec przez około 25 minut w temperatutrze 180'C, aż do zbrązowienia.

Ubić pianę z białek, dodając szczyptę soli. Następnie powoli wsypywać cukier, najlepiej po łyżeczce.

Na upieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć pianą z białek. Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w szerokie paski, następnie ułożyć w kształt kratki na białkach. Całość umieścić w piekarniku i piec jeszcze przez 40 minut w 180'C.

Smacznego!

_______________________________________________________________________


Ingredients:

Shortcrust pastry:

- 3 cups of flour
- 200 grams of butter
- 1 egg
- 3 egg yolks
- 3/4 cup of sugar
- 1 teaspoon of baking powder

Apple mousse:

- 1 to 1.5 kg of apples
- 3 tablespoons of vanilla sugar
- 1 teaspoon of cinnamon

Meringue:

- 3 egg whites
- a pinch of salt
- 4 tablespoons of sugar



Directions:


Sift together flour and baking powder into a large bowl. Then add butter, eggs and sugar, and briefly mix everything using a knife. Quickly rub the butter into the flour using your fingertips, until no chunks of butter remaining. Place in a freezer for about 30 minutes.

In the meantime, prepare the apples- cut them into small cubes, removing the seeds and the skin. Put them in a large frying pan, add the vanilla sugar and cinnamon. Fry for about 10 minutes over low heat until it becomes a mousse, but remember to keep in some small pieces of apples.

Take out the shortcrust from the freezer and cut it in half. Roll one half on a sheet of parchment paper and place it in a rectangular baking pan. Bake for about 25 minutes at 180'C, until golden brown.

Beat the egg whites in a large bowl on a medium speed with an electric hand whisk, adding a pinch of salt. Then slowly whisk in the sugar, adding really small portions.

Place the apples on the ready shortcrust and add the layer of egg whites. Roll the second half of the dough, cut into wide strips and place them on the top of the cake in a shape of a grid. Bake for another 40 minutes in 180'C.

Bon appétit!



You Might Also Like

1 komentarze